Senin, 20 Maret 2017

Tugas Basa Sunda Kelas III Sakola Handap


Tugas Sakola Kelas Tilu Sakola Handap (SD) aya padamelantugas murangkalih margi simkuring ge basa sundana kirang karanjang basa jadi we milarin diinternet karunya budak sapopoena angge basa indonesia. Puguh ari mondok mah di bekasi Jawa barat tapi nyaeta sasadinteunna heunte ange bahasa sunda

Palajaran bahasa sunda kulrikulum 2013 tiasa didownload didieu 

Jawab pananya di handap ieu
1. Sabalikna tina kecap 
a.    Ngajaga = Ngarusak
b.    Wueteuh = Lami/Lila
c.     Luar = Jero
d.    Kiwa = Kenca
e.    Kolot = Ngora
f.      Gering = Waras
g.    Kotor = Beresih
h.    Datang = Indit
i.      Luhur = Handap
j.      Awewe = Lalaki
 2.   10 macem bungbuhan jeung rasana ?
a.      Cau = Amis
b.      Gedang = Amis
c.      Kadu = Amis
d.      Rambutan = Amis aseum
e.      Dukuh = Amis keutar
f.       Salak = Amis kesed
g.      Ganas = Amis
h.      Samangka = Amis
i.        Sirsak = Amis
j.        Nangka = Amis
 3.   5 Kadaharan lengkep jeng rasa, cara ngasakanna
a.      Apeum, rasana amis gula beureum, diseupan ngange loyang
b.      Awug, amis gula beureum, diseupan kulangseng sareng aseupan
c.      Combro, gurih, digoreng
d.      Katimus, amis gula beureum, diseupan ngange daun cau
e.      Raginang, gurih sareng asin, didameul tina sangu ketan mn tos garing digoreng
4.   10 Anggota awak jalma jeung kagunaanna
a.    Sirah , kange nyuhun
b.    Panon, kange ningali / nempo
c.     Cepil, kange mirengkeun / pangdenge
d.    Pangambung, kange ngangse / ngambeu
e.    Baham, kange ngadahar
f.      Taktak / Punduk , kange nanggung barang
g.    Birit, kange Calik
h.    Panangan , kange nyeupeung
i.      Sampeyan, kange leumpang / mapah
j.      Biwir, kange Ngucap

6. 5 Tutuwuhan jeung manfaatna kange ubar
a.    Kumis Ucing, ubar radang ginjal
b.    Bawang Beureum, ubar panyakit Diabetes
c.     Binahong, ubar Ambeyen / wasir
d.    Cingcau Hejo, ubar tekanan darah tinggi, panas jero
e.    Jinteteun Bodas, ubar kasakit Jantung

6.   Ambil-ambilan nyaeta ngaran ? : kawih kaulinan barudak sunda, leuwih lengkeup hanya        maca ti wikepedia bahasa sunda didieu, Videona tiasa ditonton dihandapa ieu ( nyandak      di yotube) https://youtu.be/8NUqYwXxeDY


Kawihna :
Ambil-ambilan turuktuk hayam samantu
Saha nu diambil kami mah teu boga incu
Si Anu kadieu purah nutu purah ngéjo purah ngasakan baligo
Nyerieun sukuna kacugak ku kaliagé
Aya ubarna urat munding campur ragé tiguling nyocolan dagé 
Kawih lianna :
Ambil-ambilan turuktuk hayam samantu
Saha nu diambil, kami mah teu boga incu boga gé anak pahatu
Pahatu gé daék purah nutu purah ngéjo purah ngasakan baligo
Nyerieun sukuna kacugak ku kaliagé
Aya ubarna urat munding campur ragé tiguling nyocolan dagé

7.  Naon hartina incu ? : incu artinya turunan kadua atawa anakna anak. Sabenerna salain       ti eta kudu nyaho pacakaki dinana kabudayaan sunda. Mangga dihanca maca blog ieu     
8. Kaulinan pikeun sorangan, maos diblog rahmiakhoerunnisamangyonowikipedia )
a.    Bepe
b.   Langlayangan
c.     Rorodaan
d.    Jajangkungan
e.    Yoyo

9.   5. Kaulinan barudak lalaki (nyandap ti https://su.wikipedia.org/wiki/Kaulinan_budak)
a.    papanggalan
b.    kolécér
c.     jajangkungan
d.    ngadu kaléci
e.    pepeletokan

10. Deskripsikeun gambar ieu ? 


gambar diluhur nyaéta sato meong atawa ucing dileubeutkeun kana sato mamalia karnivora leutik nu ilaharna jadi sato ingu pikeun manusa, boh minangka sato cooeun atawa pikeun nyingsieunan beurit. Ieu sato geus dalit jeung manusa sahenteuna salila + 9.500 taun

Mugi aya manfaatna

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Terima Kasih sudah berkunjung

Dimanapun kita tinggal akhirnya akan kembali kepada keluarga inti